Косово вече е подложена на санкции от страна на Европейския съюз.

...
Косово вече е подложена на санкции от страна на Европейския съюз.
Коментари Харесай

ЕС обяви санкции срещ у Косово

Косово вече е подложена на наказания от страна на Европейския съюз. Говорителят на Европейски Съюз Петер Стано съобщи, че блокът, съгласно 27-те страни членки, е решил да предприеме наказателни ограничения против Прищина заради отхвърли на премиера Албин Курти да сътрудничи за понижаване на напрежението със Сърбия.

" Ситуацията през вчерашния ден потвърди, че няма деескалация, тази изключителна обстановка би трябвало да отмине. Курти до момента не е подхванал стъпки и дейности за деескалация. Той предложи 5 точки, само че не преглежда главните детайли, които чакаме от него да прегледа незабавно ", съобщи Стано на конференция.

Не бяха оповестени съответните ограничения. Очаква се една от първите стъпки на глобите да бъде преразглеждането на помощта, която идва от стратегиите в предприсъединителния интервал към Европейски Съюз - мярка, която е напълно в границите на Охридското съглашение, реализирано на 18 март сред Косово и Сърбия.

Успокояване на обстановката в северната част на Косово, осъществяване на нови локални избори и връщане към разговора за нормализиране на връзките сред Прищина и Белград са трите общи претенции на интернационалната общественост за излизане от рецесията.

Междувременно албанският премиер Еди Рама отмени плануваната си среща с косовския министър-председател Албин Курти в сряда, като уточни идните ограничения за една от аргументите.

Миналата седмица източник от трета страна на високо ниво сподели пред Euractiv, че Европейски Съюз и Съединени американски щати приготвят редица наказания против Косово. Мерките, упоменати във вътрешна дипломатическа нота, предоставена от източника, включват замразяване на средства, прекъсване на процеса на либерализиране на визовия режим и на процесите на участие в интернационалните институции. Освен това съдружниците на Косово ще заемат пасивна позиция във връзка с акцията на Сърбия за метаморфоза на интернационалното военно наличие и съществено понижаване на контингента на Съединени американски щати.

Бяха упоменати и самостоятелни наказания против косовски водачи и високопоставени чиновници, само че се разбра, че те ще бъдат употребявани в най-лошия случай, защото възможните наказателни ограничения ще бъдат въвеждани поетапно. Втори дипломатически източник съобщи пред изданието, че знае за разпространяването на документ, в който се дефинират вероятните наказания, и въпреки да не може да каже дали той е публично подписан, това в действителност са били ограниченията, които са обсъждани от предходната събота.

Напрежението сред Косово и Сърбия продължава, като вчера пак имаше сблъсъци между косовската полиция и етнически сърби - поради ареста на сръбски жител в Митровица.

Сблъсъците в Косово в началото избухнаха, откакто в няколко града бяха определени албански кметове, само че при доста ниска изборна интензивност. Етническите сърби в тези елементи на Косово не ги припознаха и желаеха промяната им, като блокираха входовете на общините дни наред и не позволяваха на кметовете да отидат на работа. Сръбската войска бе приведена в най-висока бойна подготвеност поради последвалите конфликти, а Съединени американски щати и Европейски Съюз пробваха да окажат напън над Прищина да смъкна напрежението. Албин Курти обаче разкритикува позициите на Вашингтон и Брюксел.

Рама и Курти трябваше да се срещнат в Гякова в сряда, с цел да обсъдят редица двустранни съглашения, само че в последния миг албанският министър председател анулира визитата. Той съобщи, че е изискал специфична среща с Курти и министрите на външните работи и на защитата, с цел да обсъдят обстановката в северната част на страната, само че косовският министър председател не се е съгласил на новия формат. В резултат на това и заради " ежечасното утежняване на връзките на Косово с цялата евроатлантическа общественост тази среща не може да се организира в упования формат ".

Рама продължи, че след диалог с основния посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел дейностите на Косово са " сложили пръст върху бутона, който ще задейства проекта за наказания против страната, която го е основала ".

Във вторник радио Evropa Lire (REL) заяви, че предстоят наказания от страна на Европейски Съюз, в това число преустановяване на поканите за присъединяване на Косово в събития на високо ниво, двустранни визити от Европейски Съюз и страни членки и други Други ограничения включват преустановяване на съвещанията на подкомисиите сред Косово и Европейски Съюз, основани въз основа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. REL отбелязва също, че финансирането от Европейски Съюз на няколко плана по линия на Инвестиционния фонд за Западните Балкани също ще бъде спряно.

Дипломатически източник съобщи, че задължението към косовските управляващи ще се върне към естествени равнища, откакто Прищина предприеме стъпките, които Европейски Съюз чака.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР